Ginecomastia defineste modificarea sanilor la barbati, acestia capatind aspect feminine, atit la nivelul formei cit si al volumului, proeminentei, marimea areolei, structura tesutului caracterizindu-se printr-o importanta component glandulara.

Ginecomastia , apare uneori ca o consecinta a cresterii in greutate, dar cel mai adesea apare ca o problema izolata, cu atit mai stinjenitor , ca de exemplu in pubertate cind cel mai frecvent este fiziologic. Mai poate fi cauzata de suplimentele de hormone ( la sportive) sau consumul de droguri ce interfera cu producerea de hormone androgeni sau endrogeni.Mai rar se poate asocial cu dereglarile endocrine.

Tratamentul cel mai efficient este mastectomia subcutana.

PSEUDOGINECOMASTIA- reprezinta cresterea in volum a sanilor la barbati cauzata de de cresterea dramatica a tesutului adipos subcutanat care este cel mai adesea o consecinta a cresterii excesive in greutate. Tesutul adipos este frecvent localizat in aceasta zona. Sanii au un aspect grasos , impastat, la palpare sunt in general mai comparative cu sinii de la o ginecomastie veritabila. Este mai mult o consecinta a obiceiurilor alimentare nesanetoase, gresite , a sedentarismului decit a unei secretii hormonale in exces. Daca elasticitatea pielii permite, lipoaspiratia ar trebui sa fie tratamentul de prima alegere.

FORMA MIXTA- reprezinta forma in care pacientul prezinta crestere in volum a sanilor atit a componetelor glandulare cit si a tesutului adipos. La majoritatea subiectilor acestei categorii, examenul clinic releva o usoara hipertrofie a galndei mamare in timp ce tesutul adipos revendica” partea leului”.

In acest caz doar lipoaspiratia ar trebui sa fie suficienta, eventual indepartarea reziduurilor tesutului glandular daca este cazul. Chiar daca tesutul glandular domina este bine a se face aspiratia grasimii apoi rezectia tesutului glandular in exces, care astgel poate fi mai usor de izolat si indepartat.

Pacientii ce recurg la chirurgie pentru rezolvarea acesteti problem ,au o motivatie atat estetica cit si psihologica, disfunctiile urmand apoi ca si pondere in motivatiile lor.

O mare parte a pacientilor ce solicita esteticianului ajutor in acest gen de situatie o reprezinta adolescent care constata aceasta ciudata efeminare a corpului in perioada pubertatii, dar barbatii de toate virstele depling aspectul lor ciudat din cauza unei asemenea afectiuni , atunci cind se privesc sau cind cint priviti de persone straine.

Sanii isi pot mari volumul in orice moment al vietii.

Ginecomastia fiziologica la nou nascuti si sugari nu este rar intalnita , se poate remite in citeva saptamini si este legata de estrogenii ce se asimileaza din laptele matern sau din placenta.

Ginecomastia la adolescent , cel mai frecvent apare in jurul virsteti de 14 ani si in mod normal dispara dupa citeva luni; sint situatii insa in care treneaza pina la 20 de ani, lasind in urma resturi, uneori unilateral.

Adevarata ginecomastie cu o certa hipertrofie a gLAndei mamare este diagnosticata probabil mai frecvant la populatia tanara, in timp ce la populatia mai in virsta predomina, tesutul adipos; desi se poate intalni si aici hipertrofia de glanda mamara rezultat al reducerii secretiei de hormone androgeni.

Diagnosticul diferential consta in palpare, istoricul medical dar poate fi usor confirmat prin scanarea cu ultrasunete.

Diagnosticul este foarte important pentru a planifica procedura adecvata de rezolvare a cazului.

Cind sanul este in mare parte grasos va fi usor de rezolvat prin mastectomie. Bineinteles forma mixta a acesteti afectiuni implica rezolvarea situtiei prin ambele manevre in timpul aceleasi proceduri.

 

CAUZE: asa cum am mai aratat o cauza importanta o reprezinta cresterea excesiva in greutate, ajungindu-se la obezitate sau nu.

Poate s aapara insa si ginecomastia adevarata cu hipertrofia tesutului mamar.

Originea acestor modificari nu a fost inca pe deplin clarificata, dar cert este pus ape seama dereglarilor hormonale.o crestere a secretiei de estrogen poate fi oricind dovedita, ca si o sensibila crestere a nivelului hormonal la nivelul tesutului mamar.

Alte cause ar putea fi problem congenitale ce duc la dereglari hormonale, sindromul KLINEFELTER, tumori la nivelul gonadelor, bolil ale ficatului, ale tiroidei, malnutritia, etc.

Este cunoscut faptul ca multe medicamente pot provoca tulburari endocrine ce pot sta la baza aparitiei ginecomastiei.

TRATAMENT:

GINECOMASTIA FIZIOLOGICA CE APARE LA COPII , NOU NASCUTI SI ADOLESCENTI TINDE SA SE VINDECE SPONTAN, FARA A FI NEVOIE DE TERAPIE..

Un numar mare de cazuri de ginecomastie indusa de medicamente regreseaza in c=scurt timp dupa sistarea tratamentului cu acest fel de medicatie.

Pseudoginecomastia poate fi tratata prin dieta, exercitii fizice sau lipoaspiratie.

Ginecomastia datorata maririi tesutului mamar glandular, poate fi tratata cu medicatie antiestrogeni. Se ia in calcul posibilitatea aparitiei tumorilor.

Incercarile de a rezolva aceste probleme medicamentos, nu au fost , deocamdata suficiente, singura metoda efectiva fiind cea chirurgicala prin masstectomie.