Ginecomastia defineste modificarea sanilor la barbati, acestia capatand aspect feminin, atat la nivelul formei cat si al volumului, proeminentei, marimea areolei, structura tesutului caracterizandu-se printr-o importanta component glandulara.

Ginecomastia , apare uneori ca o consecinta a cresterii in greutate, dar cel mai adesea apare ca o problema izolata, cu atat mai stanjenitor , ca de exemplu in pubertate cand cel mai frecvent este fiziologic. Mai poate fi cauzata de suplimentele de hormoni ( la sportive) sau consumul de droguri ce interfera cu producerea de hormoni androgeni sau endrogeni. Mai rar se poate asocial cu dereglarile endocrine.

Tratamentul cel mai eficient este mastectomia subcutana.

PSEUDOGINECOMASTIA – reprezinta cresterea in volum a sanilor la barbati cauzata de cresterea dramatica a tesutului adipos subcutanat care este cel mai adesea o consecinta a cresterii excesive in greutate. Tesutul adipos este frecvent localizat in aceasta zona. Sanii au un aspect grasos; la palpare pot fi comparati cu sanii de la o ginecomastie veritabila. Este mai mult o consecinta a obiceiurilor alimentare nesanatoase, gresite , a sedentarismului decat a unei secretii hormonale in exces. Daca elasticitatea pielii permite, lipoaspiratia ar trebui sa fie tratamentul de prima alegere.

FORMA MIXTA – reprezinta forma in care pacientul prezinta crestere in volum a sanilor atat a componetelor glandulare cat si a tesutului adipos. La majoritatea subiectilor acestei categorii, examenul clinic releva o usoara hipertrofie a glandei mamare in timp ce tesutul adipos revendica “partea leului”.

In acest caz doar lipoaspiratia ar trebui sa fie suficienta, eventual indepartarea reziduurilor tesutului glandular daca este cazul. Chiar daca tesutul glandular domina este bine a se face aspiratia grasimii apoi rezectia tesutului glandular in exces, care astfel poate fi mai usor de izolat si indepartat.

Pacientii ce recurg la chirurgie pentru rezolvarea acestei probleme au o motivatie atat estetica cat si psihologica, disfunctiile urmand apoi ca si pondere in motivatiile lor.

O mare parte a pacientilor ce solicita esteticianului ajutor in acest gen de situatie o reprezinta adolescent care constata aceasta ciudata efeminare a corpului in perioada pubertatii, dar barbatii de toate varstele deplang aspectul lor ciudat din cauza unei asemenea afectiuni, atunci cand se privesc sau cand sunt priviti de persone straine.

Sanii isi pot mari volumul in orice moment al vietii.

Ginecomastia fiziologica la nou nascuti si sugari nu este rar intalnita , se poate remite in cateva saptamani si este legata de estrogenii ce se asimileaza din laptele matern sau din placenta.

Ginecomastia la adolescent, cel mai frecvent apare in jurul varstei de 14 ani si in mod normal dispare dupa cateva luni; sunt situatii insa in care treneaza pana la 20 de ani, lasand in urma resturi, uneori unilateral.

Adevarata ginecomastie cu o certa hipertrofie a glandei mamare este diagnosticata probabil mai frecvent la populatia tanara, in timp ce la populatia mai in varsta predomina, tesutul adipos; desi se poate intalni si aici hipertrofia de glanda mamara rezultat al reducerii secretiei de hormone androgeni.

Diagnosticul diferential consta in palpare, istoricul medical dar poate fi usor confirmat prin scanarea cu ultrasunete.

Diagnosticul este foarte important pentru a planifica procedura adecvata de rezolvare a cazului.

Cand sanul este in mare parte grasos va fi usor de rezolvat prin mastectomie. Bineinteles forma mixta a acesteti afectiuni implica rezolvarea situtiei prin ambele manevre in timpul aceleiasi proceduri.

CAUZE: asa cum am mai aratat o cauza importanta o reprezinta cresterea excesiva in greutate, ajungandu-se la obezitate sau nu.

Poate sa apara insa si ginecomastia adevarata cu hipertrofia tesutului mamar.

Originea acestor modificari nu a fost inca pe deplin clarificata, dar cert este pusa pe seama dereglarilor hormonale, o crestere a secretiei de estrogen poate fi oricand dovedita, ca si o sensibila crestere a nivelului hormonal la nivelul tesutului mamar.

Alte cauze ar putea fi problemele congenitale ce duc la dereglari hormonale, sindromul KLINEFELTER, tumori la nivelul gonadelor, bolil ale ficatului, ale tiroidei, malnutritia, etc.

Este cunoscut faptul ca multe medicamente pot provoca tulburari endocrine ce pot sta la baza aparitiei ginecomastiei.

TRATAMENT:

Ginecomastia fiziologica ce apare la copii, nou nascuti si adolescenti tinde sa se vindece spontan, fara a fi nevoie de terapie.

Un numar mare de cazuri de ginecomastie indusa de medicamente regreseaza in scurt timp dupa sistarea tratamentului cu acest fel de medicatie.

Pseudoginecomastia poate fi tratata prin dieta, exercitii fizice sau lipoaspiratie.

Ginecomastia datorata maririi tesutului mamar glandular, poate fi tratata cu medicatie antiestrogeni. Se ia in calcul posibilitatea aparitiei tumorilor.

Incercarile de a rezolva aceste probleme medicamentos, nu au fost , deocamdata suficiente, singura metoda efectiva fiind cea chirurgicala prin mastectomie.