CICATRICILE – cum le tratam?

Cicatricile sunt  o parte a procesului de vindecare si pot aparea atat in interior cat si la exterior pielii. Cicatricile  externe  apar dupa ce pielea  a suferit o pierdere de substanta dermo-epidermica, dar pot aparea cicatrici si la nivelul organelor interne, de exemplu in cazul unei rupturi musculare sau inciziilor din timpul interventiilor chirurgicale.

Opţiunile de tratament variaza  in funcţie de tipul , localizarea , marimea şi forma cicatricilor, şi pot cuprinde:

  •         Tratamente topice;
  •         Procedee minim invasive ( dermabrazie, peeling chimic, terapia PRP, etc);
  •         Retusul  chirurgical folosind tehnici avansate de sutura a plagilor, cum ar fi : Z PLASTIE , W PLASTIE, LAMBOURI CUTANATE LOCALE, EXPANDARE TISULARA.

Retusul  cicatricilor prin tehnicile special  de chirurgie plastica se realizeaza pentru a imbunataţi aspectul sau starea unei cicatrice localizata oriunde pe corp, prin diminuarea  ei, astfel incat sa fie in concordanţa cu pielea inconjuratoare.  De retinut insa este ca  prin nici o metoda nu putem sterge complet o cicatrice , o putem doar imbunatati , camufla, reduce cat mai mult!

Cicatricile pot fi : hipertrofice, atrofice, keloide, estetice sau functionale, etc.

In functie de etiologia lor , cicatricile pot fi : postcombustionale( postarsura), postoperatorii, post traumatice, postacneice, etc.

In functie de tipul cicatricei , variaza si metoda de tratament, in care unoeri se combina mai multe proceduri in mai multe etape.

Importanta este consultatia, unde examenul local si general, trecutul medical si antecedentele, ne ajuta sa luam cea mai buna decizie terapeutica pentru fiecare caz in parte!

In cazul tratamentelor minim invazive, procedura se face cu anestezie locala  injectabila sau topica, dureaza in general intre 30-45 de minute, si se face in mai multe etape, la intervale de timp stabilite la consultatie , dupa examenul local .

In cazul retusului chirurgical , interventia se poate face cu anestezie locala in cazul cicatricilor de mica intindere si suprafata, in regim ambulator, fara internare, sau cu anestezie generala , in care pacientul ramane internat peste noapte in clinica noastra, sub supraveghere medicala, in cazul in care cicatricile sunt de mare intindere sau se pune in balanta confortul psihic al pacientului.

In ambele optiuni, se discuta impreuna cu pacientul toate detaliile in cadrul consultatiei, pentru a se putea planifica in detaliu tot ce tine de  timpul de recuperare.