Malformatiile congenitale sunt defecte ce apar in dezvoltarea embrionara si fetala. Pot fi cauzate de defecte genetice, cauze intrauterine, infectii sau defecte cromozomiale. Chirurgia plastic poate rezolva multiple malformatii congenitale prin chirurgia reconstructive, in scopul restaurarii functionalitatii in principal , corectarea deficitelor estetice, si nu in ultimul rand evitarea unor viitoare complicatii.

Pacientii cu malformatii congenitale ale fetei si mainii pot avea in urma acestor interventii reconstructive o viata mai sanatoasa, cu activitati normale si un confort psihic crescut.

Care sunt cele mai uzuale malformatii congenitale :

  1. Nevii pigmentari – de diferite dimensiuni, forme , culori, consistente, localizate pe piele, cauzand desfigurari
  2. Despicatura de buza si palat- cheiloschizis, palatoschizis- una dintre cele mai commune malformatii congenitale . Copii nascuti cu aneste malfomatii neceista interventii chirurgicale de reconstructive de urgenta, in primele zile ale nasterii, pentru a se putea alimenta, supravietui. Ulterior aceste cicatrici pe , masura ce copiul creste, necesitamultiple interventii de retusare , pana la 18 ani, cand se incheie procesul de dezvoltare scheletomuscular.;
  3. Malformatii congenitale pavilion auricular- dezvoltare incopleta sau defectuasa a pavilionului auricular, urechi decollate;
  4. Malformatii congenitale ale degetelor de la maini- macrodactilia( dimensiuni anormale crescute ale degetelor), sindactilia( 2 sau mai multe degete sunt lipite intre ele); polidactilia( exista degete in plus)