Chirurgia plastica este o specialitate chirurgicala ce are ca scop imbunatatirea aspectului si functiilor fizice sau sa diminueze cicatricile rezultate din accidente, boli sau defecte din nastere. Cuvantul “plastic” provine din greceste insemnand „a modela”. Otoplastia este chirurgia urechii efectuata pentru a rezolva urechile mari sau disproportionate si a le apropia de cap.

Cine nu este un candidat potrivit pentru Otoplastie ?

Pentru ca cele doua urechi ale unei persoane nu sunt identice sau complet simetrice, pacientii care doresc remodelarea urechilor trebuie sa inteleaga ca interventia nu le va oferi urechi identice sau perfecte. De aceea otoplastia este contraindicata celor care nu au asteptari realiste sau cei care nu respecta indicatiile post operatorii.

Pacientii care au format in trecut cicatrici cheloide sau hipertrofice pe ureche sau in alta zona a corpului trebuie sa inteleaga ca pot sa aiba si dupa interventia de otoplastie.Copii care au infectii ale urechii trebuie sa astepte ca acestea sa fie vindecate inainte de a realiza interventia.

Ce tipuri de urechii se pot corecta prin otoplastie ?

Tipuri generale de probleme ale formei urechii:

 • „ureche in cupa,” parti ale urechii externe se dezvolta neregulamentar, astfel incat urechea iese in exterior
 • „ureche de liliac”, cand urechea creste perpendicular capului in loc sa fie paralela cu aceasta
 • lobul urechii marita.
 • „ureche conopida,” cauzata de un traumatism sau de o inflamare.
 • aspect deformat al formei, pliurilor sau cresterea insuficienta a urechii
 • „ureche telefon” -partea de mijloc este mai aproape de cap, urechea are o forma ca un telefon.
 • Macrotia (urechi prea mari).
 • Microtia (urechi prea mici).
 • „ureche scoica” (pliurile si cutele lipsesc).

CONSIDERATII PREOPERATORII

Consultatia la un chirurg plastic este primul pas. Pacientul, sau cand este cazul unui copil, parintii, vor discuta sincer despre asteptarile lor si despre starea psihica pre- si postoperator, tinand minte ca rezultatul va fi o imbunatatire si nu perfectiunea. Chirurgul va explica factorii implicati in luarea deciziei pentru operatie. Aceasta va fi efectuata dupa varsta de 5 ani cand dezvoltarea urechii este aproape completa. Cand dismorfismul e sever, se recomanda ca operatia sa se desfasoare mai devreme, pentru a evita stresul emotional cand copilul va merge la scoala. Dupa ce va examineaza, chirurgul va va explica detaliile specifice cazului dvs. incluzind tehnica chirurgicala folosita, anestezia, unde se va efectua operatia si la ce sa va asteptati dupa operatie in mod real. Alti factori de luat in calcul ca riscurile si costurile se vor discuta tot acum.

Mii de otoplastii se efectueaza in fiecare an. Totusi trebuie sa fiti pregatit pentru riscurile si complicatiile asociate operatiei. Complicatiile postoperatorii ca infectia si hematomul sunt foarte rare. Rareori, urechea poate reveni la pozitia initiala, necesitand o noua interventie. Riscurile pot fi minimalizate prin urmarirea cu strictete a indicatiilor date de chirurgul dvs.. Deoarece otoplastia se efectueaza la cerere, majoritatea asigurarilor nu acopera costurile operatiei. Daca operatia este necesara pentru a corecta un dismorfism sever impropiu dezvoltarii normale, asigurarile pot acoperi costurile total sau partial.

Inainte de operatie:

 • veti realiza analize de laborator( sange , urina, EKG, radiografii) solicitate de medicul
 • medicul va poate prescrie anterior o serie de medicamente; – renuntarea la fumat este un factor pozitiv;
 • nu trebuie sa luati medicamente antiinflamatoare care pot mari sangerarea( medicul va va precisa)
 • veti primi un set de instructiuni pentru ce si cum sa faceti in ziua operatiei precum si in perioada de inainte si de dupa interventie.

In ziua externarii este indicati sa solicitati unei cunostinte ( prieten sau membru al familiei ) sa va ajute in urmatoarele 24-28 de ore.

Decizia de a realiza otoplastia este una personala si trebuie sa alegeti intre beneficiile interventiei si posibilele riscuri ce pot apare. Medicul chirurg va va explica in ce constau aceste beneficii si riscuri.

PROCEDURA CHIRURGICALA

Otoplastia este efectuata pentru a crea sau restaura pliul central al unei urechi disproportionat de mari sau care proemina. Extinderea procedurii depinde de modificarile dorite si de ce considera chirurgul ca este adecvat. La recomandarea chirurgului dvs., puteti fi operat in cabinet sau in sala de operatii cu internare. Otoplastia se poate efectua cu anestezie locala sau generala ce va va produce un somn profund pe tot parcursul operatiei. Exista mai multe tipuri de interventie pentru otoplastie.

Folosind o metoda frecventa, chirurgul efectueaza inciziile in spatele urechii si indeparteaza pielea pentru a expune cartilajul auricular si il remodeleaza . In anumite cazuri acelasi rezultat se obtine fara suturi, prin slabirea cartilajului inainte de a-l plia, inciziile fiind apoi cusute.

RECUPERAREA POSTOPERATORIE

Dupa operatie urechile sunt acoperite cu un pansament compresiv. Apare un anumit disconfort si durere ce poate fi controlata cu medicamente. Daca ati fost internat, veti sta 1-2 zile. Dupa cateva zile, pansamentele se vor indeparta. Pentru a grabi vindecarea, pacientii sunt rugati sa poarte un pansament usor pentru cateva saptamani.

Obiectivul otoplastiei este de a da urechii un aspect mai bun si o mai buna pozitionare . Pentru ca inciziile sunt facute in spatele urechilor, cicatricile vor fi in santul retroauricular si nu se vor vedea. Desi va puteti ridica intr-o zi sau doua, chirurgul va va face un program gradat de recuperare. Va veti intoarce la lucru in functie de cum va veti simti si cat de repede va veti vindeca.