Majoritatea persoanelor au sanii de dimensiuni diferite, sau asimetrici. In unele cazuri diferenta de marime este pronuntata, astfel incat se doreste corectia acesteia. Cea mai buna metoda depinde de o serie de factori, inclusiv de cum doriti sa eliminati aceasta asimetrie. Se poate mari sanul mai mic, pentru a arata ca celalalt sau se poate micsora sanul mai mare. Ambele metode, de marire sau micsorare, sunt realizate in mod frecvent. Urmatoarele informatii va vor ghida pentru a face o alegere potrivita. Pentru cazul dumneavoastra va recomandam sa luati legatura cu medicul specialist, pentru a primi indicatia specifica.

In timpul primei consultatii, dumneavoastra si medicul specialist veti discuta despre schimbarile pe care le doriti realizate la nivelul corpului. Medicul va va explica diferitele variante potrivite pentru dumneavoastra, procedura chirurgicala si riscurile, limitarile existente. Va vor fi descrise si aspecte legate de anestezie, facilitatile chirurgicale de care medicul dispune si costurile.

Medicul va incepe cu o investigatie completa a istoricul dumneavoastra medical. Va va oferi indicatii pentru pregatirea interventiei, inclusiv aspecte ce tin de alimentatie si fumat, medicatie pre si post interventie.

Aveti in aceasta faza oportunitatea de a pune orice tip de intrebare in legatura cu interventia. Informatiile pe care le obtineti de la medic legate de interventie, riscuri si beneficii sunt cheia pentru luarea unei decizii potrivite.

Cum se realizeaza corectia asimetriei la nivelul sanilor: asimetria sanilor poate fi rezolvata fie prin marirea sanului mic, fie prin reducerea sanului mare:

Marirea sanului: in aceasta procedura, chirurgul va face o incizie fie in santul submamar, fie in jurul areolei. Apoi acesta va ridica tesutul mamar, va crea un “buzunar” in zona pieptului, fie deasupra, fie sub muschi si va plasa implantul in acest buzunar. Pacientul poate sa aleaga dintr-o varietate de tipuri si forme de implanturi.

Reducerea sanului: in aceasta procedura se va realiza o incizie in forma de ancora, baza ancorei fiind in santul submamar. Excesul de grasime poate fi eliminat si printr-o liposuctie. Prin inchiderea inciziei, eliminarea tesutului adipos si a excesului de piele, sanul se va micsora pe masura sanului luat ca reper. Daca se considera ca nu este nevoie de eliminarea unei portiuni mari de piele, incizia se poate realiza doar in jurul mamelonului; avantajul acestei metode consta in cicatrici foarte putin vizibile.

Cat dureaza interventia: durata interventiei depinde de procedura aleasa, anatomia corpului, tehnica inciziei si tipul de anestezie. Operatia poate dura aproximativ 2 ore.

Cat dureaza spitalizarea: spitalizarea depinde de factorii enumerati mai sus. In general, marirea si reducerea sanilor nu necesita perioade lungi de spitalizare. Va puteti externa dupa cateva ore sau a doua zi. Aceasta depinde de decizia medicului de a va supraveghea si de amploarea interventiei.

Cat de dureroasa este aceasta interventie

In cazul maririi de san: marirea sanului cu implant va intinde tesuturile si poate fi dureroasa. Acest lucru este adevarat mai ales in cazul in care implantul este pozitionat sub muschi si in cazul femeilor care nu au avut copii. Durerea este resimtita mai mult in primele 48 de ore, reducandu-se in zilele urmatoare si este suportabila datorita medicatiei. In ciuda disconfortului initial, majoritatea pacientelor se declara multumite de rezultatele operatiei. Cand va veti trezi din anestezie va veti simti obosita, slabita si amortita. Este important sa respectati prescriptia medicamentelor date de medicul dumneavoastra. Veti avea nevoie de ajutorul unui apropiat pentru a va conduce acasa si a va ajuta in zilele urmatoare. Medicul va poate prescrie antibiotice si antiinflamatoare.

In cazul reductiei de san: chiar daca inciziile sunt destul de mari in acest caz, acestea sunt pozitionate in zone mai putin sensibile. Astfel, durerea poate fi tinuta sub control prin analgezice. In prima faza va veti simti inconfortabil atunci cand veti merge, va veti ridica din pat, sau in orice activitate ce presupune miscarea sanului.

Dupa operatie: sanii dumneavoastra vor fi pansati in zona cicatricilor si sustinuti de un bandaj. Este posibil sa aveti si tuburi de dren, ce vor elimina excesul de lichid acumulat in urma inciziei.

Daca pielea de pe sani este uscata, puteti folosi o crema hidratanta, cu mentiunea ca zona cicatricilor trebuie pastrata uscata.

Perioada de recuperare: la externare veti primi instructiuni legate de schimbarea pansamentului si pastrarea inciziilor curate, pozitia in timpul somnului si a odihnei, ridicarea mainilor, exercitii de respiratie si masarea sanilor. In urmatoarele 24- 48 de ore va veti simti obosita, sanii vor fi umflati. Consumati multe lichide si urmati medicatia prescrisa. Daca serviciul dumneavoastra nu necesita efort fizic, veti reveni dupa o saptamana. Daca necesita efort fizic, perioada va fi mai lunga. Evitati exercitiile fizice timp de 6 saptamani. Firele vor fi scoase la 7- 14 zile, cicatricile vor fi tari si roz, pentru cel putin 6 saptamani, dupa care incep sa se vindece complet. Sanii vor ramane umflati intre 3 si 4 saptamani dupa interventie, vor fi sensibili la atingere si miscare. Evitati ridicarile si impingerile cu mainile pentru 2 saptamani; pentru o recuperare completa aveti nevoie de o perioada de pana la 2 luni.

Anuntati-va medicul in cazul in care:

  • creste durerea, sangerati, sau se inroseste zona cicatriciala;
  • va doare capul, aveti febra musculara sau ametiti, aveti o stare generala proasta, febra sau senzatie de voma.

Aceste simptome pot fi semnul unei infectii si este obligatorie prezenta la medic! Respectati datele fixate de medic pentru controalele postoperatorii.

Candidatele potrivite pentru interventie sunt persoanele care:

  • au 18 ani impliniti;
  • nu sunt insarcinate si nu alapteaza;
  • au stare generala a sanatatii buna;
  • sunt stabile din punct de vedere emotional;
  • au asteptari realiste;
  • realizeaza pentru prima data o astfel de interventie.

Persoanele care aleg reductia mamara trebuie sa fie constiente ca interventia va lasa cicatrici permanente.

Riscuri si limitari

Toate operatiile implica o serie de riscuri si o serie de complicatii, care pot include (dar nu numai acestea) infectii, un rezultat nesatisfacator, sangerari, reactii adverse la anestezie si chiar necesitatea unor retusuri.

Marirea de san

Cele mai des intalnite complicatii postoperatorii sunt infectia, hematomul, contractura capsulara, desensibilizarea sanului, repozitionarea implantului.

Reducerea de san

In aceasta varianta complicatiile sunt rare, dar exista o pierdere de sange semnificativa, data de amploarea interventiei. De asemenea, pot aparea perioade de refacere a cicatricilor mai indelungate. Daca urmati toate indicatiile medicului chirurg, riscurile acestea pot fi diminuate complet.