Pacientele care se supun mamoplastiei de reducere de multe ori cauta indepartarea simptomelor cauzate de greutatea exesiva a sanilor prea mari. Reducerea sanilor in mod normal poate rezolva aceste probleme, in acelasi timp imbunatatind si forma lor. In urma interventiei, sanii dvs. vor fi in armonie cu restul corpului iar hainele va vor veni mai bine.

Puteti beneficia de aceasta interventie daca sunt indeplinite una din urmatoarele conditii: – Sani care sunt prea mari in raport cu restul corpului; – Sani mari atarnati cu mamelonul si areola indreptate in jos; – Un san mai mare decat celalalt; – Dureri de spate, gat si umeri cauzate de greutatea excesiva a sanilor; – Iritatia pielii sub sani; – Urme adanci date de bretelele sutienului pe umeri; – Limitarea fizica a activitatilor din cauza marimii sau greutatii sanilor; – Lipsa de incredere de sine si insatisfactie in ceea ce priveste sanii dvs. Mamoplastia de reducere se poate face la orice varsta dar se indica dupa ce sanii sau dezvoltat complet. Nasterea si alaptarea pot avea un efect imprevizibil asupra formei si marimii sanilor si totusi multe femei se opereaza inainte de sarcina. Daca aveti de gand sa alaptati in viitor, trebuie sa discutati cu chirurgul plastic. In timpul consultatiei, veti fi intrebata despre marimea dorita si despre orice alt neajuns ce se poate rezolva. Aceasta discutie il va ajuta pe chirurg sa inteleaga mai bine asteptarile dvs. si sa constate ce se poate face in mod realist.

CUM SE EVALUEAZA PACIENTA?

Chirurgul va va masura sanii si va face fotografii pentru evidenta din fisa clinica. Se vor examina marimea si forma sanilor, calitatea pielii, pozitia areolei si a mamelonului. Veti veni la consultatie pregatit pentru a discuta trecutul dvs. medical. Acesta include informatii despre orice probleme medicale, alergii, medicamente folosite uzual. Este important sa furnizati informatii complete. Trebuie sa spuneti chirurgului daca aveti de gand sa slabiti mai ales in cazul in care ati observat o reducere a marimii sanilor dupa slabire. Chirurgul va va recomanda sa va stabilizati greutatea inainte de operatie.

CUM SE EFECTUEAZA OPERATIA?

Tehnica operatorie se alege in functie de factorii individuali si preferintele personale ale pacientului si ale chirurgului.

UNDE SE PLASEAZA INCIZIILE?

Se fac 3 incizii de cele mai multe ori: una in jurul areolei; alta care coboara vertical spre santul submamar si a 3-a care urmeaza curbura naturala a acesteia. Dupa ce chirurgul a indepartat excesul de tesut mamar, grasimea si piele, areola mamara se ascensioneaza intr-o pozitie mai elevata. Areola, care la sanii mari este de obicei intinsa se va reduce. Pielea care a fost inainte deasupra areolei se croieste si se foloseste pentru remodelarea sanului. Se poate folosi liposuctia ca tratament adjuvant pentru uniformizarea zonelor adiacente (subrat, partea laterala a toracelui, etc.). De obicei, areola ramane atasata de tesuturile subiacente, si aceasta permite conservarea sensibilitatii. Alaptatul se poate pastra, dar nu exista garantie.

CARE SUNT VARIANTELE TEHNICE?

In functie de marimea si forma sanului, cantitatea de tesut care se indeparteaza se poate alege varianta tehnica dorita. In anumite cazuri, se poate renunta la incizia verticala sau la cea orizontala. Rareori, cand sanii sunt foarte mari, este necesar ca areola sa se detaseze complet de tesuturile din jur pentru a fi repozitionata. Intr-un asemenea caz, va trebui sa va hotariti daca doriti sa sacrificati sensibilitatea si posibilitatea de alaptare pentru a atinge aspectul dorit.

RISCURILE OPERATORII

Din fericire complicatiile sunt rare in mamoplastia de reducere. In fiecare an, multe mii de femei se supun cu succes operatiei, fara a avea complicatii si sunt multumite de rezultat. Si totusi oricine se gandeste la operatie trebuie sa fie constienta in acelasi timp si de riscuri si de avantaje. Riscurile si posibilele complicatii trebuie discutate personal cu un chirurg plastic. Complicatiile includ: hemoragia, infectia si reactia la substante anestezice. Rar, pacienta necesita transfuzii in timpul operatiei. Aceasta s e poate anticipa inainte, si chirurgul va va indica sa va recoltati sange. Dupa reducerea sanilor, uneori se poate sa nu fie perfect simetrici, sau areolele nu se afla la aceeasi inaltime. Daca se doreste, se pot face corectii intr-un timp ulterior. Foarte rar pot apare pierderi de sensibilitate. Corectarea cicatricilor este uneori benefica. In cazurile rare in care o parte sau toata areola e distrusa se poate face reconstructia folosind grefe de piele. Pentru mai multe informatii, inainte sau dupa operatie puteti consulta chirurgul dvs.

CUM DECURGE OPERATIA CUM VA PREGATITI PENTRU OPERATIE?

In functie de varsta, sau antecedente (cancer mamar) personale sau familiale, chirurgul va recomanda o mamografie inainte de operatie si inca una la cateva luni dupa. Aceasta va ajuta la detectarea schimbarilor ulterioare ale tesutului mamar. Dupa operatie dvs. va puteti autoexamina. Reducerea sanilor nu creste riscul cancerului. Daca sunteti fumatoare, vi se va cere sa va lasati de fumat inainte de operatie. Aspirina si medicamentele antiinflamatoare pot creste timpul de sangerare, asadar va trebui sa va abtineti de la a le lua cu ceva timp inainte de operatie. Chirurgul va va da restul de informatii necesare. Mamoplastia de reducere se poate efectua atat ambulator cat si cu internare (in functie de anvergura operatiei). Internarea va dura in general o noapte. Daca veti fi externat in ziua operatiei sau in ziua urmatoare, va fi necesar sa va conduca cineva acasa si sa stea cu dvs. o zi sau doua.

CUM VA FI ZIUA OPERATIEI?

De obicei, se foloseste anestezie generala, asadar veti dormi in cursul operatiei. Cand se termina operatia veti fi monitorizata de personal calificat pina la trezire in permanenta. In multe cazuri se vor pozitiona 2 tuburi de dren pentru a evita acumularea de fluide. Sanii vor fi pansati cu comprese si pansament elastic sau bustiera medicala.

CUM VA VETI SIMTI SI ARATA INITIAL?

A doua zi dupa operatie veti fi incurajata sa va dati jos din pat. Dupa cateva zile, va veti putea misca mai confortabil. Se va evita aplecarea, ridicarea de obiecte grele, si ridicarea bratelor, deoarece aceste activitati vor cauza o crestere a edemului si sangerarea. Veti fi instruite sa dormiti pe spate pentru a nu presa sanii. Orice drenaj va fi suprimat la 1-2 zile, timp in care se va schimba si pansamentele. Veti fi sfatuita sa purtati o bustiera pentru cateva saptamani pana cand va disparea edemul. Firele se vor scoate in 7-21 zile. Se poate ca sensibilitatea sa fie mai scazuta in zona areolei. Aceasta este temporara. Va dura saptamani, luni pana la 1 an pana cand sensibilitatea va reveni la normal. Sanii necesita mai mult timp pentru a avea o forma mai normala. Cicatricile vor fi initial rosii sau roz, pentru mai multe luni postoperator.

CAND VA VETI RELUA ACTIVITATILE NORMALE?

Dupa mamoplastia de reducere va veti relua activitatea in cateva saptamani, in functie de munca dvs.. De multe ori va trebui sa renuntati la anumite activitati ce presupun efort fizic. Se vor evita relatiile sexuale pentru cel putin o saptamana, dupa care se va avea o grija mai accentuata pentru cel putin 6 saptamani.

REZULTATUL MAMOPLASTIEI DE REDUCERE

Dupa operatie veti avea sani mai mici si mai fermi. Fara a mai fi deranjata de greutatea sanilor veti putea practica sport si orice activitati fizice. Cicatricile postoperatorii se vor vindeca si se vor decolora in timp. Totusi e important sa stiti ca cicatricile vor fi permanente si la anumite persoane sunt mai vizibile. Din fericire inciziile in aceasta operatie sunt situate in zone care sunt acoperite bine, chiar si in cazul unui decolteu adanc. Mamoplastia va va schimba dramatic aspectul. Din acest motiv va trebuie ceva timp sa va acomodati cu noua infatisare. Numarul pacientelor satisfacute dupa aceasta interventie este comparativ mai mare fata de alte proceduri.

CAT VA DURA REZULTATUL?

Cu exceptia situatiilor in care slabiti foarte mult sau alaptati, sanii vor ramane constanti. Oricum, gravitatia si imbatranirea afecteaza marimea si forma sanilor la toate femeile. Daca dupa mai multi ani nu mai sunteti satisfacuta cu forma sanilor, puteti face o mamoplastie de ridicare (lifting).

CONDUITA POSTOPERATORIE

E obligatoriu sa veniti la control periodic la indicatia chirurgului, cand se va evalua rezultatul in timp.