Extirparea tumorilor cutanate si subcutanate de toate tipurile ,implica indepartarea formatiunilor tumorale ale pielii si ale tesutului subcutanat  prin diferite procedee, de la simpla biopsie pana ,la excizii chirurgicale complexe. Tumorile cutanate  si subcutanate pot fi benigne sau maligne. In marea majoritate a cazurilor  ,scopul indepartarii leziunilor cutanate este cosmetic dar uneori este necesara extirparea si examinarea anatomopatologica a leziunii pentru a exclude un cancer, iar daca se dovedeste a fi un cancer pentru a stabili un diagnostic, o stadializare si o conduita adecvata de tratament. Majoritatea procedurilor sunt efectuate ambulator (fara internare) cu anestezie locala, sunt putin invazive si in general sunt bine tolerate atat de tineri cat si de pacientii varstnici.

Pentru indepartarea tumorilor cutanate pot fi folosite diferite tehnici, tehnica selectata depinzand de factori cum sunt: severitatea leziunii, localizarea, toleranta pacientului.

Biopsia este interventia chirurgicala prin care este indepartat un fragment din leziune, si care este trimis pentru examinare microscopica la laboratorul de anatomie patologica. In functie de rezultatul acestei examinari se apreciaza daca leziunea este canceroasa sau nu, si daca mai sunt necesare alte interventii chirurgicale sau tratamente.

Excizia chirurgicala indeparteaza complet leziunea impreuna cu o margine de tesut sanatos mai mare sau mai mica in functie de tipul leziunii, numita margine de siguranta oncologica.

In cazul in care tumora este mai mare sau situata pe regiuni la care vindecarea prin cicatrizare secundara nu este indicata (pe nas sau pleoape) se face sutura plagii fie direct prin tehnicile de chirurgie plastic , fie  prin folosirea de lambouri din vecinatate sau grefa de piele.