Odata cu acceptarea necesitatii reconstructiei mamare ca si conduit de urmat postablatie mamara, a crescut si interesul pentru reconstructia mamelonului si a areolei mamare. Medicii au inceput sa realizeze , din p.d.v. psihologic , important ape care o are pentru pacient , faptul ca un sin reconstruit trebuie sa fie si esthetic. Operatiile de reconstructive mamara au inceput sa se practice in urma cu cca 30 de ani, de atuci si pina in present , noi tehnici si moduri de aordare fiind puse la punct spre folosul pacientilor.

Chiar si asa , in mintea pacientilor ce se supun acestui tip de interventie, un sin cu o forma frumoasa , asezat intr-o pozitie corecta , nu este definitivat atit timp cit mamelonul si areola mamara nu sint reconstruite cit mai fin posibil. Metodele de reconstructive a mamelonului si a areolei mamare sint multiple, fiecare dintre ele avind promotorii ei din rindul chirurgilor plasticieni, cu avantajele si dezavantajele lor. Ca si tesut de reconstructive se foloseste cu success grefa de tesut labial sau piele de la nivelul scrotului. O mare provocare o reprezinta obtinerea simetriei si a aspectului cit mai apropiat de cel al mamelonului si areolei sinului normal.

TATUAJUL MEDICAL
Metoda de tatuaj cu mai multe ace simultan se foloseste pentru a obtine un amestec intre maro deschis si culoarea naturala a tesutului areolar. Tehnica este simpla: un desen al areole ice urmeaza a fi tatuataeste posibil , util ; este de preferat ca acele sa penetreze pielea oblic si nu vertical. Marginile areolei in mod normal nu trebuie sa fie foarte bine delimitate.

GREFA DE MAMELON SI AREOLA
Folosirea dermatomului pentru a obtine o grefa de grosime medie pentru areola si mamelon , ofera un rezultat satisfacator. In mod normal vondecarea mamelonului donor si a areolei este buna , atunci cind grefa nu depaseste grosimea medie. Bineinteles , grefa trebuie asezata pe un pat vascular bogat si nu trebuie asezat subcutan. Prelevind mai multa grefa este mai bine dreoarece areola grefata tinde sa fie mai ridicata decit pielea inconjuratoare, ceea ce ii confera un aspect mai apropiat de cel normal.

METODA IMPARTIRII AREOLEI
“full – thickness graft”la nivelul areolei este obtinuta din pielea areolei sanului opus redusa ca dimensiune. Reducerea in diametru a areolei poate fi obtinuta si fara a reduce dimensiunea sanului.

GREFA DIN TESUT LABIAL
Grefarea din tesutul labiilor mici sau mari se dovedeste a fi una dintre cele mai compatibile metode de reconstructive de mamelon si areola cu conditia sa fie de culoare mai inchisa. De obicei o jumatate de cerc dintr-o labie mica este excizata si intinsa pentru a forma un crec complet.

Grefa trebuie sa fie perfect relaxata pentru ca atunci cind se contracta sa ramina lejer in noul amplasament. Zona donoare va fi suturata pastrindu-se 1-2 spati intre firele de sutura folosindu-se fir tip cromic tip 4/0 urmat de 5/0.grefa este suturata la nivelul zonei recipient cu fire de piele ce urmeaza a fi scoase , tehnica “tie-over”de pansament este de obicei cea mai buna.

In unele cazuri poate poate fi lasata partea din mijloc a grefei putin mai groasa saunusor cudata pentru a simula aspectul normal al mamelonului in mijlocul areolei. Grefele prevelevate din tesut labial sunt mai inchise la culoare , de obicei mai inchise decit mamelonul sau areola opusa, dar ofera un rezultat satisfacator.

GREFA DE PIELE OBTINUTA DIN ZONA INGHINALA
Grefa prelevata din zona inghinala cit mai aproape de organelle genital este probabil cea mai folosita metodaa de reconstructive a areolei. Daca areola de partea opusa este mai deschisa la culoare acest tip de grefa ofera o buna potrivire. Partea central poate servii ca material de constructive a mamelonului, ulterior sau in aceeasi sesiune operatorie.

GREFE OBTINUTE DIN TESUTUL POSTAURICULAT, PLEOAPA, PIELEA GATULUI SAU AXILA.
Pielea din absolut orice zona a corpului poate fi folosita pentru reconstructia areolei dar se prefer recoltarea grefei din zone unde cicatricile pot fi ascunse , zone ce confera o calitate mai buna a grefei. Pielea de la pleoape poate oferi o buna satisfactie comparative cu pielea gitului; cea din axila ofera mai multe sanse de potrivire ca si culoare dar are ca si inconvenient folisculii pilosi care exista, ceea ce conduce la o areola cu fire de par, fiind necesara epilarea cu ipl sau laser.

GREFA DE PIELE TIP “GOGOASA”
Acest tip este o metoda simpla de reconstructive a mamelonului si a areolei intr-o singura sesiune. Consta in prelevarea unei portiuni circulare de tesut cu diametru apropiat de diametrul areolei opuse, ce se aplica pe zona ce urmeaza a fi grefata . grefa poate fi prelevata din tesutul coapsei. Odata amplasata cu grija , o incizie stelata se face in mijlocul grefei, asta permitind grefei sa adere pe noul amplasament. O mica grefa de cartilaj auricular este pusa sub piele urmata de o singura sutura avind ca rezultat umplerea zonei central a grefei in vederea reconstructiei mamelonului . culoarea deschisa a pielii poate fi tatuata ulterior si adusa la culoarea normal a areolei opuse.

IMPARTIREA MAMELONULUI
Cind mamelonul opus este proeminet , o grefa din acest tesut este imprumutata pentru reconstructie.
Cea mai satisfacatoarea metoda de reconstructive la barbati, o reprezinta grefa din tesutul scrotal. Acest tip de grefa confera un aspect real si natural partea central ulterior poate fi transformata in mamelon.

IMPLANTUL DIN SILICON
Un numar mare de materiale plastic- siliconul – cel mai folosit, de forme diferite au fost folosite pentru a ridica partea central a grefei in vederea reconstructiei mamelonului.

PROIECTAREA GREFEI AREOLARE
Diferite metode pe proiectarea a centrului grefei au fost folosite in vederea reconstructiei mamelonului. O metoda comuna o reprezinta rezectia triunghiulara sau trapezoidala a pielii, urmata de sutura de jur imprejurul zonei central pentru a evidentia mamelonul aceasta metoda poate fi combinata cu implant, “advancement flap”. Aceasta metoda este utila pentru reconstructia unui mamelon intins si turtit.

GREFA SUPRAPUSA
Grefele obtinute din tesut labial , tesut hemoroidal extern , lob auricular, tesut axillar, chiar si nevi mari, pot fi folositi pentru a oferi coloratie , consistenta si proeminenta, grefei de mamelon.

GREFA COMPOZITA
Acest tip de grefa consta in folosirea pielii si cartilajului prelevat din spatele urechii , poate fi eficace atita vreme cit nu este f. groasa , este puternic vascularizata , iar sutura nu este f. strinsa. Grefa tebuie aranjata f. atent , margine cu margine pe noul amplasament.

INJECTIILE CU fillere
Au fost folosite pentru proiectarea zonei central a unei grefe areolare pentru a forma mamelonul , inconvenientul este reprezentat de faptul ca substanta este absorbita in timp. Exista speranta ca grefa autologa de grasime obtinuta prin aspiratie , va avea mai mult success.

TOATE TEHNICILE FOLOSITE IN PREZENT LA ORA ACTUALA AJUTA PACIENTII SA SE SIMTA INTEGRII DIN NOU!