Odata cu acceptarea necesitatii reconstructiei mamare ca si conduit de urmat postablatia mamara, a crescut si interesul pentru reconstructia mamelonului si a areolei mamare. Medicii au inceput sa realizeze, din punct de vedere psihologic, importanta pe care o are pentru pacient faptul ca un san reconstruit trebuie sa fie si estetic. Operatiile de reconstructie mamara au inceput sa se practice in urma cu cca 30 de ani, de atunci si pana in prezent, noi tehnici si moduri de abordare fiind puse la punct spre folosul pacientilor.

Chiar si asa, in mintea pacientilor ce se supun acestui tip de interventie, un san cu o forma frumoasa, asezat intr-o pozitie corecta, nu este definitivat atat timp cat mamelonul si areola mamara nu sunt reconstruite cat mai fin posibil. Metodele de reconstructie a mamelonului si a areolei mamare sunt multiple, fiecare dintre ele avand promotorii ei din randul chirurgilor plasticieni, cu avantajele si dezavantajele lor. Ca si tesut de reconstructie se foloseste cu succes grefa de tesut labial sau piele de la nivelul scrotului. O mare provocare o reprezinta obtinerea simetriei si a aspectului cat mai apropiat de cel al mamelonului si areolei sanului normal.

TATUAJUL MEDICAL

Metoda de tatuaj cu mai multe ace simultan se foloseste pentru a obtine un amestec intre maro deschis si culoarea naturala a tesutului areolar. Tehnica este simpla: un desen al areolei ce urmeaza a fi tatuata este posibil, util ; este de preferat ca acele sa penetreze pielea oblic si nu vertical. Marginile areolei in mod normal nu trebuie sa fie foarte bine delimitate.

GREFA DE MAMELON SI AREOLA

Folosirea dermatomului pentru a obtine o grefa de grosime medie pentru areola si mamelon , ofera un rezultat satisfacator. In mod normal vindecarea mamelonului donor si a areolei este buna , atunci cand grefa nu depaseste grosimea medie. Bineinteles , grefa trebuie asezata pe un pat vascular bogat si nu trebuie asezat subcutanat. Prelevand mai multa grefa este mai bine deoarece areola grefata tinde sa fie mai ridicata decat pielea inconjuratoare, ceea ce ii confera un aspect mai apropiat de cel normal.

METODA IMPARTIRII AREOLEI

“full – thickness graft”la nivelul areolei este obtinuta din pielea areolei sanului opus redusa ca dimensiune. Reducerea in diametru a areolei poate fi obtinuta si fara a reduce dimensiunea sanului.

GREFA DIN TESUT LABIAL

Grefarea din tesutul labiilor mici sau mari se dovedeste a fi una dintre cele mai compatibile metode de reconstructie de mamelon si areola cu conditia sa fie de culoare mai inchisa. De obicei o jumatate de cerc dintr-o labie mica este excizata si intinsa pentru a forma un cerc complet.

Grefa trebuie sa fie perfect relaxata pentru ca atunci cand se contracta sa ramana lejer in noul amplasament. Zona donoare va fi suturata pastrandu-se 1-2 spatii intre firele de sutura folosindu-se fir tip cromic tip 4/0 urmat de 5/0.grefa este suturata la nivelul zonei recipient cu fire de piele ce urmeaza a fi scoase , tehnica “tie-over”de pansament este de obicei cea mai buna.

In unele cazuri poate poate fi lasata partea din mijloc a grefei putin mai groasa sau usor cutata pentru a simula aspectul normal al mamelonului in mijlocul areolei. Grefele prelevate din tesut labial sunt mai inchise la culoare , de obicei mai inchise decat mamelonul sau areola opusa, dar ofera un rezultat satisfacator.

GREFA DE PIELE OBTINUTA DIN ZONA INGHINALA

Grefa prelevata din zona inghinala cat mai aproape de organele genitale este probabil cea mai folosita metoda de reconstructie a areolei. Daca areola de partea opusa este mai deschisa la culoare acest tip de grefa ofera o buna potrivire. Partea central poate servii ca material de constructive a mamelonului, ulterior sau in aceeasi sesiune operatorie.

GREFE OBTINUTE DIN TESUTUL POSTAURICULAT, PLEOAPA, PIELEA GATULUI SAU AXILA

Pielea din absolut orice zona a corpului poate fi folosita pentru reconstructia areolei dar se prefer recoltarea grefei din zone unde cicatricile pot fi ascunse , zone ce confera o calitate mai buna a grefei. Pielea de la pleoape poate oferi o buna satisfactie comparativ  cu pielea gatului; cea din axila ofera mai multe sanse de potrivire ca si culoare dar are ca si inconvenient folisculii pilosi care exista, ceea ce conduce la o areola cu fire de par, fiind necesara epilarea cu IPL sau laser.

GREFA DE PIELE TIP “GOGOASA”

Acest tip este o metoda simpla de reconstructie a mamelonului si a areolei intr-o singura sesiune. Consta in prelevarea unei portiuni circulare de tesut cu diametru apropiat de diametrul areolei opuse, ce se aplica pe zona ce urmeaza a fi grefata . grefa poate fi prelevata din tesutul coapsei. Odata amplasata cu grija , o incizie stelata se face in mijlocul grefei, asta permitand grefei sa adere pe noul amplasament. O mica grefa de cartilaj auricular este pusa sub piele urmata de o singura sutura avand ca rezultat umplerea zonei central a grefei in vederea reconstructiei mamelonului . culoarea deschisa a pielii poate fi tatuata ulterior si adusa la culoarea normal a areolei opuse.

IMPARTIREA MAMELONULUI

Cand mamelonul opus este proeminent, o grefa din acest tesut este imprumutata pentru reconstructie.

Cea mai satisfacatoare metoda de reconstructie la barbati, o reprezinta grefa din tesutul scrotal. Acest tip de grefa confera un aspect real si natural. partea centrala poate fi ulterior transformata in mamelon.

IMPLANTUL DIN SILICON

Un numar mare de materiale plastic- siliconul – cel mai folosit, de forme diferite au fost folosite pentru a ridica partea central a grefei in vederea reconstructiei mamelonului.

PROIECTAREA GREFEI AREOLARE

Diferite metode pe proiectarea a centrului grefei au fost folosite in vederea reconstructiei mamelonului. O metoda comuna o reprezinta rezectia triunghiulara sau trapezoidala a pielii, urmata de sutura de jur imprejurul zonei central pentru a evidentia mamelonul aceasta metoda poate fi combinata cu implant, “advancement flap”. Aceasta metoda este utila pentru reconstructia unui mamelon intins si turtit.

GREFA SUPRAPUSA

Grefele obtinute din tesut labial , tesut hemoroidal extern , lob auricular, tesut axilar, chiar si nevi mari, pot fi folositi pentru a oferi coloratie , consistenta si proeminenta, grefei de mamelon.

GREFA COMPOZITA

Acest tip de grefa consta in folosirea pielii si cartilajului prelevat din spatele urechii , poate fi eficace atata vreme cat nu este foarte groasa , este puternic vascularizata , iar sutura nu este foarte stransa. Grefa trebuie aranjata foarte atent, margine cu margine pe noul amplasament.

Injectiile cu fillere

Au fost folosite pentru proiectarea zonei central a unei grefe areolare pentru a forma mamelonul , inconvenientul este reprezentat de faptul ca substanta este absorbita in timp. Exista speranta ca grefa autologa de grasime obtinuta prin aspiratie , va avea mai mult succes.

Toate tehnicile folosite in prezent, la ora actuala ajuta pacientii sa se simta integri din nou!