Abdominoplastia este o procedura chirurgicalã pentru a indepãrta excesul de piele „zbarcitã” si al tesutui grãsos din regiunea mijlocie si cea inferioara a abdomenului. Poate îndepãrta pielea incretitã, întãri muschii abdominali si aplatiza abdomenul inferior.

CONSIDERATII PREOPERATORII

Consultatia la un chirurg plastic este primul pas dacã aveti in vedere abdominoplastia. Pacientul va trebui sã discute deschis despre asteptãrile sale despre cum va arãta si va simti dupã operatie, în timp ce stim ca rezultatul dorit este imbunatãtirea imaginii si nu perfectiunea. Dupã examinare, Chirurgul vã va explica factorii implicati în procedura, ca: varsta, tonusul pielii si constructia dvs. fizicã. Pacientii cu o greutate relativ normalã si un exces tegumentar si de tesut adipos sunt cei mai buni candidati. Abdominoplastia nu este un substitut pentru a vã reduce greutatea, precum si în cazul tratãrii ridurilor minore ale pielii. Tousi, in mod frecvent, dietã si sportul nu pot corecta anumite situatii, mai ales cand muschii, ca si pielea sunt lãsati, cum apare in cazul sarcinilor multiple. Pierderea elasticitatii pielii ce apare împreunã cu obezitatea la pacientii în varstã este o altã calitate ce poate fi imbunatatitã. Cand pierderea excesivã în greutate duce la aparitia faldurilor tegumentare abdominale, se efectueazã o altã procedurã numita paniculectomie sau lipectomie.

Daca starea pacientului este complicatã cu o hernie abdominalã, un chirurg generalist poate asista chirurgul plastic la aceasta operatie. O hernie ombilicalã poate fi corectatã de un chirurg plastic in acelasi timp cu abdominoplastia. In timpul primei consultatii, chirurgul vã va explica particularitãtile cazului dvs., procedura chirurgicalã, anestezia folositã, unde va avea loc operatia si ce se realizeaza prin aceasta. Factorii auxiliari ce trebuie luati în considerare preoperator, cum sunt riscurile si costul, se vor discuta în acelasi timp. În fiecare an se efectueaza cu succes, mii de abdominoplastii, totusi trebuie sa fiti constient de riscurile potentiale si de complicatiile asociate operatiei. Aparitia infectiei si hematoamele este destul de rarã. Vindecarea înceatã ce duce la aparitia cicatricilor vicioase, va necesita o a doua interventie. Fumatorii vor fi avertizati ca nicotina va intarzia vindecarea. Riscurile pot fi minimalizate prin respectarea cu strictete a instructiunilor date de chirurgul dvs.. Deoareca abdominoplastia nu este deobicei o operatie obligatorie, asigurãrile nu acoperã cheltuielile. Dacã operatia este consideratã necesarã pentru corectarea unui handicap, chirurgul va putea recomanda ca operatia sa fie acoperitã total sau partial de cãtre asigurãri.

PROCEDURA CHIRURGICALA

Abdominoplastia se efectueazã in mod normal pentru a îndeparta excesul de piele de pe abdomen si strangerea musculaturii abdominale. Extinderea procedurii depinde de modificãrile dorite de dvs., si de ce anume considerã chirurgul dvs. ca adecvat. Abdominoplastia se efectueazã deobicei, cu anestezie generalã si necesita internare. Existã mai multe aborduri pentru abdominoplastie. Tehnica cea mai frecvent folositã este cu o incizie de-a lungul abdomenului inferior, deasupra pãrului pubian. A 2-a incizie este fãcutã cu scopul de a elibera ombilicul de pielea inconjuratoare. Pielea este decolatã de pe peretele abdominal pana deasupra marginii inferioare a toracelui. Tesuturile „lãsate” de pe muschiul drept abdominal se vor plicatura spre linie medianã, si se sutreazã. Aceasta întãreste musculatura, ingusteazã talia si produce o fermitate a peretelui abdominal. Pielea decolatã este trasã in jos iar excesul se excizeazã. Chirurgul face o micã deschizaturã pentru ombilic si îl repozitioneazã. Inciziile sunt suturate si apoi se aplicã un pansament elastic. .

RECUPERAREA POSTOPERATORIE

Dupã operatie, apare o usoara senzatie de disconfort si slãbiciune ce poate fi indepãrtata cu usurinta prin medicatie. Pacientul va rãmane internat pentru 2-3 zile cu coapsele flectate pentru a reduce tensiunea in regiunea abdominala. Pansamentul este schimbat înainte de externare. Pacientul va purta o burtierã elasticã timp de 2-3 luni. Eliminarea „sortului” tegumentar si a excesului de tesut grãsos, duce la un aspect mai plat, mai ferm al abdomenului si la ingustarea taliei. Desi chirurgul face tot posibilul pentru a minimaliza cicatricile, ele sunt permanente, dar in 3-6 luni, se vor estompa in culoare si se vor aplatiza Desi vã veti ridica într-o zi sau douã de la operatie, chirurgul vã va sfãtui in legatura cu momentul în care veti relua activitatea. Pentru a permite o vindecare adecvatã veti evita suprasolicitarea fizicã timp de 3-4 saptamani. Decizia momentului de a vã relua munca, depinde de ritmul vindecãrii si de cum va simtiti.