Blefaroplastia esteticã este procedura de chirurgie plasticã prin care se îndeparteazã excesul de tegument si grãsime (ce alcãtuiesc „pungile” si ridurile ale pleoapelor), eliminând cauza aspectului de îmbatrinit si obosit al ochilor si ridicarea sprincenelor cãzute. Blefaroplastia reconstructivã este operatia efectuatã pentru corectia defectelor pleoapelor ce afecteazã vederea.

Consideratii preoperatorii

Pentru operatia de blefaroplastie, primul pas este consultatia cu un chirurg plastic. Pacientul trebuie sã discute deschis despre asteptãrile sale despre cum va arãta si se va simti dupã operatie, dar trebuie sã ia în considerare faptul cã rezultatul dorit este o îmbunãtãtire, si nu reprezintã perfectiunea. Stabilitatea emotionalã este unul dintre cei mai importanti factori care trebuie stabiliti înainte de orice operatie esteticã. Blefaroplastia poate îmbunãtãtii aspectul dumneavoastrã, poate reînnoi încrederea în propria persoanã, dar în rest veti rãmâne aceeasi persoanã. Dupã ce veti fi examinat, chirurgul vã va expune si va explica toti ceilalti factori care influenteazã decizia dumneavoastrã în legãturã cu operatia, cum ar fi: vârsta, conditia pielii, precum si alte considerente medicale. La persoanele tinere, de exemplu, blefaroplastia este folositã la îndepãrtarea tesuturilor adipoase, iar la persoanelor mai în vârstã, pierderea tonusului tegumentar necesitã excizia tegumentelor excedentare. Este foarte important ca problemele oftalmologice care împiedicã vederea sau procesul de formare al lacrimilor, sa fie depistate înainte de operatie. În ceste conditii, problemele pot fi rezolvate de un oftalmolog, anterior operatiei, sau în anumite cazuri, în timpul operatiei de blefaroplastie. De asemnea, tot în timpul consutatiei, chirurgul vã va expune toate detaliile specifice cazului dumneavoastrã, incluzând procedura chirurgicalã care va fi folositã, tipul de anestezie indicat. Tot în acest timp,veti discuta alte detalii luate în considerare înainte de alegerea blefaroplastiei, cum ar fi, riscurile si costul. În fiecare an se fac mii de blefaroplastii, dar acesta nu înseamnã cã potentialele riscuri si complicatiile specifice asociate blefaroplastiei, nu existã. Complicatiile postoperatorii ca infectia si hematoamele sunt rare. Rareori vindecarea precarã a cicatricilor poate necesita o a doua interventie, dar urmând îndeaproape indicatiile chirurgului puteti evita riscul unor complicatii.

Procedura chirurgicalã

Blefaroplastia este folositã, de obicei, pentru îndepãrtarea excesului de piele, a pungilor de sub ochi, ridicarea coltului extern al ochiului sau în anumite instante se face în paralel procedura de ridicare a sprâncenelor cãzute. În timpul aceleiasi operatii se pot face una sau mai multe dintre aceste operatiuni dar amplitudinea operatiei depinde de ceea ce vã doriti dumneavoastrã si de consideratiile chirurgului. Locul exact al inciziilor va fi ales pe baza considerentelor alese de chirurg. La recomandarea acestuia puteti fi operat în ambulator dar operatia are loc în sala de operatie. Aceastã operatie poate fi desfãsuratã atât sub anestezie localã cât si sub anestezie generalã. Înainte de anestezia localã vã va fi administratã medicatie pentru îndepãrtarea tensiunii nervoase, sedativele si anestezicul fãcându-vã sa vã simtiti comfortabil si relaxat în tot timpul operatiei. Dacã se va folosi anestezia generalã veti dormi pe tot parcursul operatiei. Operatia de blefaroplastie , de obicei, este efectuatã începând cu pleoapa superioarã si terminând cu cea inferioarã. În ambele zone compartimentele subjacente de grãsime vor fi îndepãrtate, inciziile la ambele pleoape fãcându-se urmãrind liniile si faldurile naturale ale pielii. În general, acestea se pot extinde în cutele naturale sau în „laba gâstei”, în marginea exterioarã a ochiului. Prin aceste incizii chirurgul decoleazã pielea de tesuturile de dedesupt, testutul grãsos expus excizându-se, ca de altfel si excesul tegumentar. Tipul de suturã este ales în functie de hotãrârea chirurgului. Odatã vindecatã sutura (subtire ca firul de pãr) ea va fi greu vizibilã, mai ales dupã 6 – 8 sãptãmâni. Imediat dupã operatie, pe ochi, se vor aplica comprese umede. În functie de amplitudinea operatiei, aceasta poate dura 1 – 2 ore sau mai mult.

Recuperarea postoperatorie

Dupã operatie, veti simti o usoara senzatie de usturime si discomfort. Dacã existã o usoarã durere, aceasta poate fi usor controlatã cu ajutorul medicatiei. Vi se va indica, de asemenea, sã tineti capul ridicat iar aplicarea de comprese reci va reduce eventualele echimoze si edeme (vânãtãile si umflãturile). Va trebui sã folositi picãturi (instilatii oculare) timp de câteva zile si vi se va spune cum sã vã clãtiti ochii. Pleoapele au tendinta de a-si recãpãta culoarea initialã si la 5-7 zile de la operatie, când firele de suturã vor fi scoase, umflãturile si coloratia neagrã-albãstruie se vor atenua, iar urmele de vânãtãi pot fi acoperite cu un machiaj usor. Alte efecte postoperatorii de scurtã duratã pot fi lãcrimarea excesivã si sensibilitatea la luminã intensã. Eliminarea pungilor, a excesului de piele si a tesuturilor grãsoase din jurul ochilor face ca dumneavoastrã sã arãtati mai întinerit si mai „odihnit”, dar nu va putea îndepãrta cutele fine de la marginea externã a ochiului. A doua zi dupã operatie, puteti pleca acasã, iar chirurgul vã va da indicatiile necesare despre cum sã vã reluati activitatea. Pentru a permite vindecarea corespunzãtoare evitati eforturile excesive si sã vã aplecati timp de 2 -3 sãptãmâni. Pentru protejarea ochilor de soare si de vânt sã purtati ochelari de soare. Integrarea în activitatea dumneavoastrã normalã depinde de cât de repede evolueazã procesul de vindecare si, de asemenea, de cum vã simtiti.