Blefaroplastia estetica este procedura de chirurgie plastica prin care se indeparteaza excesul de tegument si grasime (ce alcatuiesc „pungile” si ridurile ale pleoapelor), eliminand cauza aspectului de imbatranit si obosit al ochilor si ridicarea sprancenelor cazute. Blefaroplastia reconstructiva este operatia efectuata pentru corectia defectelor pleoapelor ce afecteaza vederea.

Consideratii preoperatorii
Pentru operatia de blefaroplastie, primul pas este consultatia cu un chirurg plastic. Pacientul trebuie sa discute deschis despre asteptarile sale despre cum va arata si se va simti dupa operatie, dar trebuie sa ia in considerare faptul ca rezultatul dorit este o imbunatatire, si nu reprezinta perfectiunea. Stabilitatea emotionala este unul dintre cei mai importanti factori care trebuie stabiliti inainte de orice operatie estetica. Blefaroplastia poate imbunatatii aspectul dumneavoastra, poate reinnoi increderea in propria persoana, dar in rest veti ramane aceeasi persoana. Dupa ce veti fi examinat, chirurgul va va expune si va explica toti ceilalti factori care influenteaza decizia dumneavoastra in legatura cu operatia, cum ar fi: varsta, conditia pielii, precum si alte considerente medicale. La persoanele tinere, de exemplu, blefaroplastia este folosita la indepartarea tesuturilor adipoase, iar la persoanelor mai in varsta, pierderea tonusului tegumentar necesita excizia tegumentelor excedentare. Este foarte important ca problemele oftalmologice care impiedica vederea sau procesul de formare al lacrimilor, sa fie depistate inainte de operatie. in ceste conditii, problemele pot fi rezolvate de un oftalmolog, anterior operatiei, sau in anumite cazuri, in timpul operatiei de blefaroplastie. De asemnea, tot in timpul consultatiei, chirurgul va va expune toate detaliile specifice cazului dumneavoastra, incluzand procedura chirurgicala care va fi folosita, tipul de anestezie indicat. Tot in acest timp,veti discuta alte detalii luate in considerare inainte de alegerea blefaroplastiei, cum ar fi, riscurile si costul. in fiecare an se fac mii de blefaroplastii, dar acesta nu inseamna ca potentialele riscuri si complicatiile specifice asociate blefaroplastiei, nu exista. Complicatiile postoperatorii ca infectia si hematoamele sunt rare. Rareori vindecarea precara a cicatricilor poate necesita o a doua interventie, dar urmand indeaproape indicatiile chirurgului puteti evita riscul unor complicatii.

Procedura chirurgicala
Blefaroplastia este folosita, de obicei, pentru indepartarea excesului de piele, a pungilor de sub ochi, ridicarea coltului extern al ochiului sau in anumite instante se face in paralel procedura de ridicare a sprancenelor cazute. in timpul aceleiasi operatii se pot face una sau mai multe dintre aceste operatiuni dar amplitudinea operatiei depinde de ceea ce va doriti dumneavoastra si de consideratiile chirurgului. Locul exact al inciziilor va fi ales pe baza considerentelor alese de chirurg. La recomandarea acestuia puteti fi operat in ambulator dar operatia are loc in sala de operatie. Aceasta operatie poate fi desfasurata atat sub anestezie locala cat si sub anestezie generala. inainte de anestezia locala va va fi administrata medicatie pentru indepartarea tensiunii nervoase, sedativele si anestezicul facandu-va sa va simtiti confortabil si relaxat in tot timpul operatiei. Daca se va folosi anestezia generala veti dormi pe tot parcursul operatiei. Operatia de blefaroplastie , de obicei, este efectuata incepand cu pleoapa superioara si terminand cu cea inferioara. in ambele zone compartimentele subjacente de grasime vor fi indepartate, inciziile la ambele pleoape facandu-se urmarind liniile si faldurile naturale ale pielii. in general, acestea se pot extinde in cutele naturale sau in „laba gastei”, in marginea exterioara a ochiului. Prin aceste incizii chirurgul decoleaza pielea de tesuturile de dedesubt, testutul grasos expus excizandu-se, ca de altfel si excesul tegumentar. Tipul de sutura este ales in functie de hotararea chirurgului. Odata vindecata sutura (subtire ca firul de par) ea va fi greu vizibila, mai ales dupa 6 – 8 saptamani. Imediat dupa operatie, pe ochi, se vor aplica comprese umede. in functie de amplitudinea operatiei, aceasta poate dura 1 – 2 ore sau mai mult.

Recuperarea postoperatorie
Dupa operatie, veti simti o usoara senzatie de usturime si disconfort. Daca exista o usoara durere, aceasta poate fi usor controlata cu ajutorul medicatiei. Vi se va indica, de asemenea, sa tineti capul ridicat iar aplicarea de comprese reci va reduce eventualele echimoze si edeme (vanataile si umflaturile). Va trebui sa folositi picaturi (instilatii oculare) timp de cateva zile si vi se va spune cum sa va clatiti ochii. Pleoapele au tendinta de a-si recapata culoarea initiala si la 5-7 zile de la operatie, cand firele de sutura vor fi scoase, umflaturile si coloratia neagra-albastruie se vor atenua, iar urmele de vanatai pot fi acoperite cu un machiaj usor. Alte efecte postoperatorii de scurta durata pot fi lacrimarea excesiva si sensibilitatea la lumina intensa. Eliminarea pungilor, a excesului de piele si a tesuturilor grasoase din jurul ochilor face ca dumneavoastra sa aratati mai intinerit si mai „odihnit”, dar nu va putea indeparta cutele fine de la marginea externa a ochiului. A doua zi dupa operatie, puteti pleca acasa, iar chirurgul va va da indicatiile necesare despre cum sa va reluati activitatea. Pentru a permite vindecarea corespunzatoare evitati eforturile excesive si sa va aplecati timp de 2 -3 saptamani. Pentru protejarea ochilor de soare si de vant sa purtati ochelari de soare. Integrarea in activitatea dumneavoastra normala depinde de cat de repede evolueaza procesul de vindecare si, de asemenea, de cum va simtiti.